Twee woorden, negen letters

Door Lyzza Panday & Beau Manstra

Als er iets getest moet worden op Texel, dan zijn het de speciaalbieren wel. In 1999 is de Texelse Bierbrouwerij opgericht. De ingrediënten duinwater, gerst, tarwe, hop en een giststam zijn alleen te vinden op Texel, maar dat is ook de bedoeling van speciaalbier, het heeft gewoon een ander smaakje. Volgens de knappe serveerster, Roos, krijg je door deze ingrediënten een bier met een zuiver bittere en zoete smaakt. En dat proef je..

Na een gezellig praatje gemaakt te hebben met Roos, is het eindelijk tijd om te proeven. In totaal proeven wij tien biertjes (het zijn er eigenlijk twaalf, maar meer hadden we niet te besteden) en beginnen we uiteraard met het welbekende bier ‘Skuumkoppe’.

HAND BIER.png

Skuumkoppe: Karaktervol donker witbier 

Alcohol: 6,0%

Cijfer: 6,7

De beschrijving laat ons nadenken, want het is een donker witbier. Donker witbier? Is het nou donkerbier of witbier? De beschrijving van dit biertje dankt zijn naam aan “de witte koppen op de golven van de ruige zee”, oké, leuk. Het gaat gewoon om de golven die Texel dag in dag uit omspoelen. Het is een puur, robuust en recht door zee biertje, net als Texel zelf. Skuumkoppe smaakt het lekkerst bij een drinktemperatuur van 6 graden Celsius. Gelukkig voelt het op Texel als -10 graden, maar dat maakt het bier niet minder lekker. “Het lijkt op een lichte La Chouffe, een Belgisch blond bier” zeggen Pieter en Mike.

TEXEL perspectief.png

Triple: Stevig blond bier 

Alcohol: 8,5%

Cijfer: 5,3

Door puur al naar het alcoholpercentage te kijken, stond Triple al hoog in het lijstje. Het speciaalbier kenmerkt zich met “een zoetje en een evenwichtige hopbitterheid”. Klinkt allemaal super interessant, maar dit biertje is gewoon niet te harde.

Springtij: Stevig blond bier 

Alcohol: 7,5%

Cijfer: 7,2

Als de eerste lammetjes dartelen in de wei, dan is het tijd voor Springtij. Dit heeft een zachte, volle smaak en een fruitige, bloemige aroma. Springtij hoor je te drinken tijdens de lentekriebels, een ode aan de natuur in het voorjaar.

Dit was een toppertje, lekker hoppig en gerstig. Misschien dat het ook echt ligt aan het voorjaar, want voor dit biertje is het wel waard om 3 uur te reizen!

Noorderwiend: Hartverwarmend winterbier

Alcohol: 7,5%

Cijfer: 6,7

Dit biertje is gebrouwd met verschillende soorten gerst, gedroogde Curaçaoschillen en tarwemout. Daarom smaakt het extra vol en romig. Volgens Mike is dit een lekker biertje, Pieter vindt de Springtij lekkerder en Lyzza vindt het biertje té sterk.

NBier.png

Dubbel: Donker speciaalbier 

Alcohol: 6,4%

Cijfer: 6,5

Dit bier is kenmerkend voor zijn geroosterd gerst mout en een robijnrode gloed. Het heeft een fluweelzoete afdronk en is daarom lekker voor elk seizoen. In 2015 heeft dit bier zilver gekregen voor de Dutch Beer Challenge.

Dubbel smaakt ook best dubbel, het had wel een romige smaak, maar gaf een bittere nasmaak. Skuumkoppe had volgens Pieter een betere nasmaak.

Goudkoppe: Hoppig blond bier voor elk seizoen 

Alcohol: 6,0%

Cijfer: 7,5

Deze goudgele rakker is rijk en zuiver van smaak. Met een goudgele schemering vloeit het bier het glas in. De schemering is ook weer vrij snel verdwenen, het glas is snel leeg namelijk, omdat het goed in de smaak valt. “Hoe lichter, hoe beter ben ik achter gekomen,” zegt Lyzza.

Vuurbaak: Moutig robijnrood bier 

Alcohol: 5,5%

Cijfer: 8

Dit bier is ontstaan uit een jubileum. Voor het 15-jarige bestaan van de brouwerij en om erbij stil te staan dan het de 150ste verjaardag is van de Texelse vuurtoren. Daarom is het bier ook gebrouwen in de Ierse Red Ale stijl met een verrassend hoppige toets. “Dit bier is chill, lekker rood, goede gloed en een lekkere vurige smaak,” zegt Mike vlak voordat hij voor de 5e keer naar de WC gaat.

Bier22.png

Wit: Verfrissend bier voor zomerse dagen 

Alcohol: 5,0%

Cijfer: 8,5

Als de dagen op hun langst zijn en de golven van de Noordzee uitnodigen tot een frisse duik, dan is het tijd voor WIT. Ondanks het buiten siert van de witte vlokken, is dit biertje prima te drinken tijdens de koude winterdagen. Het is een ambachtelijk, bovengistend witbier, heeft als ingrediënten alleen hop, duinwater, tarwe en gerst. Volgens Roos romig van smaak en rijk aan vitamine B. Dus jongens, lekker veel Texels Wit zuipen dan krijgen we genoeg vitamientjes binnen. “Het heeft een simpele smaak met op de achtergrond een klein zuurtje, maar dat vind ik wel lekker. Hij drinkt makkelijk weg, dus ik lust er nog wel een stuk of 3” zegt Beau. Lang leve Texels witbier!

Eyerlander: Karaktervol amberbier 

Alcohol: 5.5%

Cijfer: 5

Dit biertje heeft een amberkleurige gloed, dit komt door de diverse geroosterd mout, die allemaal geoogst zijn op het eiland zelf. “Eyerlander heeft een vleugje karamel in het bier,” zegt Roos. Dat het de smaak heeft van een speciaalbier is te begrijpen, maar de karamel is alleen nog niet te vinden.. Vergeleken met de andere bieren, is dit geen pretje.

Donkerd: Fruitig en fris-bitter speciaalbier in de stijl van India Pale Ale 

Alcohol: 6,0%

Cijfer: 7,9

Bij het brouwen van Donkerd wordt er hop en extra geroosterde mout verwerkt. Deze ingrediënten zorgen voor een karakteristieke donkere kleur en een smaak die Donkerd onderscheidt van andere I.P.A.’s. Waar I.P.A. nou verder écht naar smaakt, kan ons een worst wezen. Pieter vindt dit in ieder geval een hoppig topbiertje. Hij houdt van donkere bieren, waarbij deze duidelijk de lekkerste is met frisse alfa-hopbitterzuren.

Dus.. waar jullie allemaal op hebben gewacht: Welk bier moet je nou echt halen in Texel?

1. Wit – 8,5

2. Vuurbaak – 8

3. Donkerd – 7,9

4. Goudkoppe – 7,5

5. Springtij – 7,2

6. Skuumkoppe – 6,9

7. Noorderwiend – 6,7

8. Dubbel – 6,5

9. Triple – 5,3

10. Eyerlander – 5

Wit staat op nummer een. Dit speciaalbiertje is top, lekker hoppig en lekker gerstig. Bovendien zit er ook nog eens vitamine B in, hoe tof is dat.

Thanks Texel voor deze top proeverij!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s