Volendam snuift Londen onder de tafel

Door Mike Vinzenz

Uit onderzoek van het KWR Watercycle Research Institute, dat zij op verzoek van Spuiten en Slikken hebben gedaan, bleek dat Volendam op een knappe vierde plaats stond op de lijst van Europese landen. Met 1100 lijntjes coke per dag, wat neerkomt op één lijntje per veertig inwoners per dag. Daarmee laat het dorp steden als Londen, Parijs en Milaan achter zich. Best knap voor een vissersdorp! Echter komt het onderzoek van KWR uit 2012, en zou de situatie al veranderd kunnen zijn. Wij zij naar Volendam gegaan om te onderzoeken hoe het er nu aan toe gaat.

In het dorpje is door de weeks niet veel te beleven. Dat bleek ook toen wij op donderdagmiddag in Volendam aankwamen. We zijn op zoek gegaan naar mensen die ons meer konden vertellen over het drugsgebruik in het dorp. Eva, een twintigjarige bediende bij café De Dijk, vertelde ons dat het verhaal over drugsgebruik bekend is onder de Volendammers, maar dat dat gezien wordt als een naam die zij krijgen door een selecte groep onder de inwoners. “Zelf heb ik het nog nooit gezien, maar hier in het café zijn vaker incidenten geweest, omdat er mensen drugs bij zich hadden. Ik weet ook dat het veel om mij heen gebeurt,’’ aldus Eva. Wel heeft zij veel verhalen gehoord van vrienden die met cocaïne te maken hebben gehad.

Even verderop zijn we Kees (22) tegen gekomen in het Volendamse centrum. Hij kon ons meer vertellen over de redenen waarom Volendammers cocaïne gebruiken. Zelf heeft hij het ook gedaan maar wilde verder niks over kwijt. “De meeste mensen hier, waaronder ook veel bekenden van mij, halen soms één of meerdere grammen coke om meer te kunnen zuipen. Zo simpel is dat. Als we op zaterdagavond in het dorp blijven, is het bijna een traditie om te gaan snuiven. Het is normaal voor deze mensen.’’ Ook is er voor jongeren verder niet veel te doen in Volendam zegt hij. XTC wordt ook veel gebruikt volgens Kees, maar minder bij het uitgaan. “Dat gebeurt meer op huisfeestjes of grote feesten, maar voor zover ik weet niet in de standaard cafés hier. Wel zie je soms mensen laveloos over straat zwerven, maar dat is iets waar hier niet echt meer naar om wordt gekeken door de meeste mensen die laat over straat lopen.”

Het klinkt dus alsof het onder een grote groep Volendamse jongeren vrij normaal is om drugs te gebruiken. Om dit te kunnen vergelijken met een andere stad, zijn we naar Haarlem gegaan om aan de Haarlemmers te vragen hoe het in hun stad zit met het drugsgebruik.

Wanneer je aankomt in Haarlem is de sfeer met Volendam niet te vergelijken. Haarlem leeft en dat zie je. Het was ook een stuk makkelijker om hier iemand van onze doelgroep te vinden. Al snel kwamen we Brandon en Joey tegen, twee Haarlemse negentienjarige studenten bij InHolland in Haarlem. Wij vroegen hen hoe zij als studenten het drugsgebruik om hen heen ervaren. ” Voor zover ik weet gaan de meeste mensen om mij heen alleen hard op wiet en alcohol. ’Just weed & liquor’ zoals wij dat noemen. “Harddrugs benoemden ze zelf niet. Toen we vroegen wat zij wisten over het gebruik van harddrugs in Haarlem, vertelden ze ons dat natuurlijk ook gebeurt in Haarlem. “Het blijft een stad, en in een stad gebeurt genoeg”.

In Haarlem wordt niet perse minder drugs gebruikt, maar eerder andere soorten. Daar waar het in Volendam vooral bier en coke is, wordt er in Haarlem meer wiet gerookt. Dat is ook te zien aan het aantal coffeeshops. In Haarlem staan zestien coffeeshops, en in Volendam nul. Dat blijkt uit de cijfers van rtlnieuws.nl. Ook zijn er in Haarlem een stuk meer uitgaansgelegenheden. Een barman van Café XO vertelde ons dat er veel berichten rondgaan in de Haarlemse horeca branche over de Patronaat. “Vaak zijn er in deze club vrij grote EDM-feesten waar veel drugsgebruikers op af komen. Op deze dagen komen drugsgebruikers vaak ook langs ons café. We zijn dan extra alert.”

Ons onderzoek is kleinschalig, maar laat wel goed de verschillen zien tussen de beide gemeentes. In Volendam, het vissersdorpje, wordt meteen over cocaïne gepraat terwijl de jongeren in Haarlem het liever bij softdrugs houden. Het zou te maken kunnen hebben met de verschillen in relaties tussen de mensen, maar ook de hoeveelheid uitgaansgelegenheden en coffeeshops. Wat er ook aan de hand is met Volendam, verbazingwekkend is het zeker!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s